Biljana iz Šipova: Ornitologinja koja domaćim sokovima daje karakter ptica

Krajiški brežuljci i planine oko Šipova, osim što nude izuzetnu prirodnu i turističku ponudu, kriju i jedno posebno lokalno blago – porodičnu recepturu spravljanja hladno cijeđenih voćnih sokova. Upravo na tom putu dolazimo do Biljane Topić, nezaposlene ornitologinje koja nije izabrala klasičan karijerni put – spojila je nauku, prirodu i preduzetništvo. Dvadesetpetogodišnje porodično iskustvo u preradi voća pretočila je u vlastiti biznis.

Od najranijeg djetinjstva bila je povezana sa zemljom i prirodom, provodeći raspuste kod bake na selu. Odluka da upiše biologiju, smjer ekologija biljaka, došla je kao prirodan nastavak te veze. Tokom studija razvila je i dodatna interesovanja – prema leptirima i pticama – te je ornitologija postala njena profesija i velika ljubav.

Od nauke do sokova koji pjevaju

Proizvodnja hladno cijeđenih sokova, iako vrijedna i održiva, zavisi od brojnih vanjskih faktora, pa prinosi često variraju. Kako bi umanjila rizike, Biljana je predložila porodici da, uz uslužno cijeđenje voća i povrća, uvedu i pasterizaciju, te počnu proizvoditi vlastiti asortiman brendiranih sokova.

„Odlučila sam eksperimentisati sa kombinacijama ukusa i načinima prerade, te zbog toga svaki naš sok nosi ime jedne ptice koja naseljava naš kraj. Imena nisu nasumična – imaju veze s bojom, porijeklom i sastavom. Na primjer, sok od jabuke, mrkve i đumbira se preporučuje u redukcionim dijetama, pa se štiglić nametnuo kao logičan izbor (izreka „vitak kao štiglić“). „Rumenka“, s druge strane, inspirisana je harizmatičnom pticom čiji mužjaci imaju crvene grudi i koju možemo vidjeti samo na Kupreškom polju – baš kao i cvekla koju koristimo za taj sok,” objašnjava Biljana ponosno.

Njihove recepture ostaju poslovna tajna, ali ono što otkrivaju jeste da su svi sokovi napravljeni od čistog voća i povrća, hladno cijeđeni, pasterizovani i pakovani u sterilne staklene boce – bez dodataka vode, šećera, zaslađivača ili konzervansa.

Snaga podrške – korak do ostvarivanja sna

Pokretanje biznisa ne bi bilo moguće bez konkretne podrške. Kroz projekat EUzaZapošljavanje, koji finansiraju Evropska unija i Švedska, a implementira Međunarodna organizacija rada, Biljana je dobila sredstva za opremanje prostora za preradu i registraciju vlastitog biznisa.

„Ta podrška nije bila samo finansijska – to je bio znak da neko vjeruje u tebe, da vrijedi pokušati. Posebno me ohrabrila stručna podrška MOR-a, jer sam naučila kako da napravim biznis plan, kako da komuniciram s kupcima i da svoj proizvod plasiram na tržište. Rodile su se i nove ideje za unapređenje poslovanja,” kaže Biljana.

Danas su njeni sokovi prepoznatljivi na lokalnom tržištu. Kupci ih često opisuju kao “okus djetinjstva” i oduševljeni su etiketama i neobičnim imenima – koja mame osmijehe već pri prvom pogledu, i prije nego što probaju sok.

Prevazilaženje strahova i vraćanje prirodi

Iako sada sve djeluje skladno, Biljana priznaje da početak nije bio lagan:

„Najveći izazovi su bili moji unutrašnji demoni – osjećaj nesigurnosti i duboki strah od papirologije. Prevazišla sam ih uz podršku porodice, ali i kroz edukacije i mentorstvo u okviru projekta. Na moje iznenađenje, proces registracije gazdinstva prošao je glatko i završila sam sve za manje od sat vremena – zahvaljujući mladim i stručnim ljudima iz opštine Šipovo.”

Biljana vjeruje da svaka sredina ima potencijal, ali i da je važno biti na pravom mjestu u pravo vrijeme:

„Živjeti ovdje u Šipovu znači živjeti u skladu sa sobom i prirodom – nešto što u Beogradu, gdje sam živjela dvadeset godina, nisam u potpunosti imala. Evo, i sada, dok vodimo ovaj razgovor, meni pod prozorom pjevaju slavuj, žutarica i velika sjenica, u daljini se čuje vuga, a kuću nadlijeće mišar. Sami uzgajamo svoju hranu bez „hemije“, putujemo i rastemo zajedno. U Beogradu su ostali prijatelji – veliki i divni ljudi. U životu je tako – nešto dobiješ, nešto izgubiš.”

Korak po korak – uspjeh se gradi

Biljana i njena porodica danas proizvode deset vrsta sokova, a u planu su novi ukusi i voćni namazi. Žele razviti i malu kušaonicu, te edukativni centar za djecu i posjetioce – gdje će učiti o procesu proizvodnje, važnosti prirode i njenom očuvanju.

“Ne čekajte idealne uslove – oni rijetko dođu. Počnite s onim što imate, radite vrijedno i vjerujte u sebe. Najveća snaga dolazi kada spojite ono što volite s onim što je svijetu – ili vašem okruženju – potrebno. Ako to uradite, uspjeh će doći – korak po korak.”

Priča Biljane Topić iz Šipova još je jedan snažan dokaz koliko podrška Evropske unije i Švedske, uz stručno mentorstvo i predan rad, može donijeti stvarne i održive promjene. Njena priča pokazuje da kada se spoje znanje, ljubav prema prirodi i podrška zajednice – nastaju proizvodi koji imaju dušu, i ljudi koji svoj kraj čine boljim mjestom za život.